Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változatKüldés e-mailbenKüldés e-mailbenPDF változatPDF változat

Az anabolikus szteroidok fogyasztása javítja a sportoló teljesítményét, azonban ez a fegyver kétélű. A javuló teljesítmény mellett számítani kell az anabolikák egészségkárosító mellékhatásaira.

Soha nem szabad elfelejteni, hogy ezeket a készítményeket nem az izomfejlesztésre, a teljesítmény növelésének céljából készültek. Az alábbi sorokat mindenki fokozott figyelmébe ajánlom, mert ezek nem pletykák, hanem súlyos tények!

Nemi szabályozókör megváltozása: az anabolikus szteroidok gátló hatást fejtenek ki a hipotalamusz-hipofízis-herék tengelyre. Ilyenkor csökken a normális hereműködés, mely csökkentett tesztoszteron termeléshez, csökkent spermiumtermelődéshez és heresorvadáshoz vezethet. A szedés kezdetén gyakran megfigyelt fokozott libidó idővel csökken, s a normális alá is csökkenhet.

Májfunkció megváltozása: a szteroidokat használó sportolók májfunkciójának megváltozása általában a 17 alpha-alkalizált szteroidok gyakori és hosszú ideig tartó szedése okozza. A megváltozások nagy része visszafordítható a szteroidkezelés abbahagyása után. Tumoros megbetegedés a több éven át tartó, szünet nélküli, májra veszélyesebb, tablettás szteroidszedés esetén alakulhat ki.

Elektrolitháztartás: egyes szteroidok szedése esetén fokozott víz- és nátrium-visszatartás lép fel, mely a szövetek duzzadását eredményezi. Ezáltal nem csak az izomtérfogat növekszik, hanem a bőrben és a vérben is felgyülemlik a víz. A vérben felgyülemlő víztöbblet magas vérnyomáshoz vezethet azáltal, hogy a szív és a véredények több folyadékot kénytelenek pumpálni.

Nőiesedési jelenségek: férfiak esetén szteroidkúra hatására a mellmirigyek megduzzadhatnak, és fokozott zsírlerakódás léphet fel. Ez a szteroid részben női nemi hormonná alakulására vezethető vissza. Ezeket a nemkívánatos jelenségeket anti-ösztrogén szedésével csökkenteni lehet. A kúra befejezése után a mellbimbó visszanyeri eredeti formáját.

Férfiasodási jelenségek: férfiak és nők esetén egyaránt jellemző mellékhatása hang mélyülése, a test szőrzetmennyiségének megnövekedése, pattanások megjelenése különösen a vállon és a háton, a szexuális késztetés megnövekedése. Nőknél tapasztalható a menstruáció rendszertelenné válása. A szteroidkúra befejezése után a menstruáció újból rendszeressé válik, de az egyéb férfias jegyek nem tűnnek el.

Megnövekedett agresszivitás: a tesztoszteron az alapvetően felelős tényező a férfiak agresszivitásáért. A szteroidszedők sokkal erőszakosabbá és agresszívebbé válnak a nagy adagoktól. A szteroidszedők között a megnövekedett agresszivitásnak köszönhetően antiszociális jelenség tapasztalható.

A szteroidszedés legveszélyesebb mellékhatásai mellett több olyan mellékhatás is előfordulhat melyek, személyenként változnak, és nem mindig egyértelműen a szteroidszedés következményei, például: a szteroidok szedése a fiatalok esetében gátolhatja a hosszanti növekedést, előfordulhat szívmegnagyobbodás, immunrendszergyengülés, hajhullás, gyomor- és bélpanaszok.

A szteroidok mellékhatásai néhány esetben visszafordíthatók, ez azonban senkit se bátorítson e veszélyes szerek szedésére, főleg úgy, hogy semmi ismeretanyagot nem gyűjtött össze az illető az anabolikákról.

Vissza a szteroidok cikkekhez