Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változatKüldés e-mailbenKüldés e-mailbenPDF változatPDF változat

Már többször esett szó a helyes étrend szabályairól, de sajnos sokan még mindig nincsenek tisztában a legfontosabb tudnivalókkal sem. Aki gyors összegzést szeretne ezekről az „elvekről” az itt most megtalálhatja:

  1. Rendszeres étkezés minden nap, naponta 5-6-szor (min. 4-szer), minden nap közel azonos időben. Az étkezések között ne nassoljunk.
  2. El kellene hagyni a zsírban, olajban sült ételeket, az édességeket, a zsíros tejtermékeket (vaj, sajt, túró, zsíros tej), szinte mindegyik felvágottat, a nassolnivalókat.
  3. Minden ételt vízben párolva, roston sütve vagy értelemszerűen nyersen kell elfogyasztani.
  4. Egészítsük ki étrendünket táplálék-kiegészítőkkel: jó minőségű proteinporral, aminosavakkal, vitaminokkal, zsírégető termékekkel, ásványi anyag tartalmú készítményekkel.
  5. Ételeink mennyiségét mindig mérjük. Ez megkönnyíti a diétázást, tudni fogjuk, hogy mennyivel kell csökkentenünk vagy növelnünk a bevitt ételmennyiséget.
  6. Egy héten 3-4 kg-nál többet ne fogyjunk. Ha többet veszítünk súlyunkból, annak valószínű nagy része víz lesz. Ezt egy szénhidrátdúsabb étkezéssel visszaszedhetjük. Haladjunk inkább lassan, de biztosan!
  7. Egy héten egyszer nyugodtan be lehet iktatni egy laza napot. Ekkor ehetünk olyan ételeket is, amelyek egyébként nem javasoltak.
  8. Soha ne koplaljunk! A túl kevés étel hasonlóan megakadályozhatja a zsírleadást, mint a túl sok.
  9. Kerüljük a gyümölcslevek fogyasztását! Ezekben rengeteg kalória van.

A vércsoport diéta hatásosságáról sok vita alakult ki. Mindenesetre egyre több követője akad, így nekik is készült egy kis összegzés a vércsoportok szerinti javasolt ételekről:

0-s vércsoportúak javasolt ételei diétázás zsírleadás alatt:

  • Csirkemell, pulykamell, tengeri hal
  • Zöldbab, fehérbab, zöldborsó, hüvelyes borsó, barna és fehér rizs, 100 %-os rozskenyér
  • Brokkoli, petrezselyem, fehérrépa, póréhagyma, saláta, fokhagyma, kelkáposzta, piros paprika, édesburgonya, karalábé, vöröshagyma, spenót, tök, torma
  • Szárított füge, sötét szilva, zöld szilva, vörös szilva, aszalt szilva, alma, sárgabarack, banán, áfonya, cseresznye, ribizli, datolya, egres, grapefruit, szőlő, kiwi, citrom, mangó, görögdinnye, őszibarack, körte, ananász, málna

A 0-s vércsoportúaknak hatékony lehet a nagyon magas proteintartalmú, alacsony szénhidrát tartalmú étrend. Mivel a 0-s vércsoportúaknak a tejtermékeket kerülni kell ezért érdemes ásványi anyag tartalmú táplálék-kiegészítőket használni. A 0-s vércsoportúaknak a proteinporokat érdemes elkerülniük, mivel ezek többsége tojás és tejalapúak.

Az A-s vércsoportúak javasolt ételei diétázás alatt:

  • Csirkemell, pulykamell, tengeri hal, szójából készült termékek
  • Földimogyoró, tökmag
  • Házi lencse, zöld lencse, teljes őrlésű gabonák, köles, zab, barna és fehér rizs, brokkoli, sárgarépa, vöröshagyma, fokhagyma, torma, kelkáposzta, karalábé, póréhagyma, fehérrépa, petrezselyem, tök, spenót
  • Sárgabarack, földi szeder, áfonya, cseresznye, szárított füge, grapefruit, citrom, ananász, szilva, aszalt szilva

Az A-s vércsoportúaknak hasznos lehet a vegetáriánus életmód. A testépítéshez azonban ajánlott a magasabb fehérjetartalom, ezért a fent említett proteinforrásokat fogyasszák. Ajánlott aminosavakkal kiegészíteni az étrendet. Az A vércsoportúak megengedhetnek maguknak egy kevés olajtartalmú mag fogyasztását, de csak a táblázatban említetteket és azokból sem sokat. A protein-kiegészítők közül a szója és a tojás alapúak javallottak. Magas szénhidráttartalmú mérsékelten magas proteintartalmú diéta javasolt.

A B-s vércsoportúak javasolt ételei diétázás alatt

  • Pulykamell, tengeri hal, alacsony zsírtartalmú tejtermékek
  • Száraz fehér bab, köles, puffasztott rizs, barna és fehér rizs
  • Répa, brokkoli, kínai kel, vörös káposzta, fehér káposzta, sárgarépa, kelkáposzta, petrezselyem, paprika, édesburgonya, kelbimbó, padlizsán, karfiol
  • Banán, áfonya, szőlő, ananász, szilva

Mivel a csirkehúst kerülniük kell a B vércsoportúaknak, ezért ajánlatos a proteintartalmú italok fogyasztása. Mivel a legtöbb protein tej és tojás alapú ezért ennek a vércsoportnak sok lehetősége van a választásra. Mérsékelten magas szénhidráttartalmú és mérsékelten magas proteintartalmú diéta javallott.

Az AB-s vércsoportúak javasolt ételei diétázás alatt

  • Pulykamell, tengeri hal, tojásfehérje, alacsony zsírtartalmú joghurt
  • Barna és fehér rizs, köles, puffasztott rizs
  • Répa, brokkoli, karfiol, zeller, padlizsán, fokhagyma, kelkáposzta, édesburgonya, petrezselyem, uborka
  • Cseresznye, hamvas áfonya, szárított füge, egres, szőlő, grapefruit, kiwi, szilva, citrom, ananász
  • Tojásprotein fogyasztása nagyon jó hatású lehet az AB vércsoportúak számára.
  • Mérsékelt szénhidrát és mérsékelt proteintartalmú étrend javasolt.