Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változatKüldés e-mailbenKüldés e-mailbenPDF változatPDF változat

A táplálékkiegészítés fontossága vitathatatlan. Aki ezt figyelmen kívül hagyja elesik a gyorsabb, de egészséges fejlődés lehetőségétől

A kreatin

A kreatin az utóbbi évek legnagyobb felfedezése, amely nagy mértékben változtatta meg a sportolók táplálkozást és annak kiegészítését.

A kreatin a májban fellelhető aminosavakból szintetizált anyag.

kreatin nagyban segíti a sportolók edzésintenzitásának növelését. Az edzés közben létrejövő összehúzódásokhoz a szervezet foszfokreatint alkalmaz energiaforrásként ATP formában. Azonban az izomban csupán 10 másodpercnyi összehúzódásra elegendő foszfokreatin található, amit pótolni kell kreatin szedésével. A megnövelt foszfokreatin-készlettel képesek vagyunk hosszabb és nagyobb intenzitású tevékenységre. A foszfokreatin további előnye, hogy a hidrogénionokat felszívja az izomszövetbe, így az képessé válik a tejsav szint növelésére. Tehát minél több foszfokreatin van jelen az adott intenzitási szinten, annál jobban késlelteti a fáradást.

A kreatin legáldásosabb tevékenysége, amelyet a tömeget növelő testépítők a legtöbbre értékelnek, a nagy mértékű hirtelen bekövetkező izomtömegnövekedés. Ez a hatás annak köszönhető, hogy a kreatin serkenti az izomsejteket, hogy több vizet vonjanak magukba. Ahogy megnövekszik a sejtközi folyadék mennyisége, kinyomja a sejtmembránokat, és megnöveli a sejttömeget. Ezzel természetesen nagy mértékű erőnövekedés is jár.

Ajánlott napi adagja: testsúlytól függően 5-30 g.

A pyruvate

A pyruvate a cukor metabolizmusa során keletkezik, és elősegíti a zsír és a testsúly csökkenését. Fokozza a szervezet teherbíró képességét, csökkenti a vér koleszterinszintjét. Javítja a szív működését és csökkenti a vérnyomást, valamint hatékony antioxidánsként is működik.

Nagy izomtömeg + kevés zsír = táplálékkiegészítő

Ajánlott napi adagja: 3-5 g.

HCA

A Hidroxy Citrid Acid egy ázsiai növény a Garcinia Cambogia kivonata. Csökkenti a felesleges szénhidrátok átalakulását zsírrá, csökkenti az éhségérzetet, valamint szabályozza a vér koleszterinszintjét.

Ajánlott napi adagja: 2- 2,5 g

Chromium

Hatásosan növeli a sovány izomtömeget, növeli az energiaszintet és egyensúlyozza a vércukorszintet.

ALC

Az acetil L-karnitin erőteljesen növeli a szervezet természetes tesztoszteron termelését. E mellet képes csökkenteni a az izom leépülésért felelős kortizol szintjét (antikatabolikus hatás).

Ajánlott napi adagja: 0,5-1,5 g.

Folytatása következik

Vissza a táplálkozási cikkekhez